Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

69 Обиколка на България – маршрут

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Обиколката ще стартира на 27 Август в София и ще финишира на 1-ви Септември в Момчилград, като ще бъдат изминати общо около 800 състезателни километра, които са разпределени в  пролог, 2 полу-етапа и 4 етапа с общ старт.

Прологът е на 27 Август в София с дължина от 1 км около Храм – Паметника Св. Александър Невски. Представянето на отборите ще бъде в 16:00 ч., а началото на пролога се очаква да започне около 17:00 ч. като състезателите ще стартират през интервал от 1 мин. Това зрелищно начало ще даде възможност на всички зрители да се запознаят с участниците в обиколката и да станат свидетели на първия носител на Жълтата фланелка като лидер в състезанието.

Официалният старт на състезанието ще бъде даден на 28 Август в София пред главния вход на националния стадион „Васил Левски“ (на ул. „Ген. Гурко“) в 12:15 ч. след което колоездачите ще потеглят по първия етап София – Пловдив с дължина от 177 км. Предвидени са два премийни спринта като първият е в Самоков, а вторият в с. Лозен. Етапът включва и една премия за катерачи от 2-ра категория в К.К Боровец. Финалът в Пловдив се очаква да бъде около 16:25 ч. пред парк-хотел Санкт Петербург. Първия етап може да го определим като спринтьорски, тъй като самата височина край Боровец не е стръмна и е в началото на етапа, като това ще даде възможност на отборите с добри спринтьори да контролират етапа.

Вторият етап Пловдив – Троян е с дължина от 106 км, като официалния и острия старт ще бъдат на изхода от с.Граф Игнатиево в 14:15ч. на 29-ти Август. Финалът пред сградата на Община Троян се очаква да бъде около 16:40 ч. Премийният спринт ще бъде в Сопот до паметника на Иван Вазов, а премията за катерачи Беклемето е от 1-ва категория. Макар и кратък, този етап до голяма степен ще определи кои ще бъдат главните претенденти за крайната победа. Беклемето се счита за една от трудните височини в България заради своята дължина от 22 км и среден наклон от почти 6%, но не трябва да се подценява и опасното спускане към Троян особено, ако вали или настилката е мокра.

В третия ден от обикиолката състезателите ще трябва да изминат два полу-етапа. Етап 3А Троян – Габрово е 72 км и ще започне пред сградата на Община Троян в 9:15 ч., а финалът в Габрово пред Общината се очаква да бъде около 10:55 ч. Премиен спринт ще има в с.Градница.

Етап 3Б от Трявна до Сливен ще бъде с дължина от 133 км. В 15:30 ч. ще бъде даден стартът пред Община Трявна, а финалът в Сливен пред Общината се очаква да бъде около 18:30 ч. В този полу-етап са предвидени четири премии за катерачи – в началото на етапа (на 30-тия км от старта – проход на Републиката) и три към края – около Боров дол (преди 100-тния км), на Бяла паланка (преди 110-тия км) и на 120-тия след град Бяла. В този полу-етап е предвиден и един спринт за активност преди Гурково (на 50-тия км). В този ден от обиколката ще има възможност за множество атаки и ще бъде интересно поведението на отбора, в чиито редици е жълтата фланелка. Дали ще се опитат да затворят етапа и изцяло да го контролират или ще бъдат по-пасивни? Но също така има и всички предпоставки да станем свидетели и на разкъсване на колоната и образуване на няколко групи.

Четвъртият етап Сливен – Бургас е дълъг 144 км като стартът ще бъде даден в 14 ч. пред Община Сливен, а финалът в Бургас пред Общината се очаква около 17:20 ч. Предвидена е една премия за катерачи от 1-ва категория преди Ичера и един премиен спринт спринт в Айтос.

Последният 5-ти етап е Чирпан – Момчилград с дължина от 160км. Стартът е предвиден за 13 ч. пред Община Чирпан, а финалът в Момчилград на ул. Гюмюрджинса се очаква около 16:30 ч. Предвидени са два спринта за активност – в Димитровград и в Крумовград, като точките от тези спринтове ще бъдат решаващи за крайното класиране за активност и определят носителя на зелената фланелка. Има и четири премии за катерачи – от 3-та категория преди разклона за Силен, след Поточница и след Звездел и една от 2-ра категория прези Звездел.

Бонификациите, които са предвидени са следните: 10, 6 и 4 сек. за първо, второ и трето място в отделните етапи. Предвидени са и следните класирания: главно индивидуално, най-добър катерач, най-активен състезател, най-добре представил се състезател до 23 г., както и отборно класиране. Ако трябва да обобщим с една дума трасето на 69-ата международна колоездачна обиколка на България това е класическо с общо три изкачвания на Стара планина, сред които Беклемето и прохода на Републиката. Дължината е над 800 км заедно с неутралните зони за 5 етапа. Остава единствено всички тези фактори да спомогнат за една наистина вълнуваща и изпъстрена с множество интересни моменти колоездачна обиколка на България.