Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

Отбори – 70. колоездачна обиколка на България

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Броени дни остават до началото на 70тата МКОБ и е време да ви представя и главните действащи лица. Според предварителните заявки на старт ще застанат 126 колоездачи от 21 отбора. За интереса към нашата колоездачна обиколка говори и факта, че Българската Федерация по Колоездене трябваше да избере от над 90 заявки от отбори желаещи да участват в състезанието. Сред отборите участници има 12 континентални, 3 национални  и 6 клубни отбора.

За втора поредна година ще отбележим участието на българският национален отбор по колоездене в чийто редици ще видим най-добре представилият се българин в обиколката от миналата година и шампион на България за 2023 г.  в държавното първенство в общия старт за мъже – Йордан Андреев. В отбора са включени също един от най-добрите български колоездачи през последните години Николай Генов, изключително опитният Стефан Георгиев, както и най-обещаващите таланти сред младото поколение български колоездачи Преслав Балабанов, Габриел Грозев и Васил Попов. Особено внимание трябва да се обърне към Преслав Балабанов, който прави много силен сезон до момента, а е само на 22г.

Освен националния отбор в обиколката ще участват още 4 клубни колоездачни състава от България – Долчини Про Тийм, Хемус 1896 Троян, Васил Левски и Несебър Шокблейз. В отбора на Васил Левски отново ще видим холандеца Жорди Слоф, който през миналата година бе най-добре представилият се колоездач от български отбор финиширайки на 6-то място. Мартин Папанов, който в обиколката през 2022 кара за националния отбор на България и бе в топ десет пред последния етап, но поради заболяване не можа да запази позицията си, тази година ще се състезава за отбора на Несебър.

За поредна година в обиколката на България ще участва и френският колоездачен отбор Мартиг, който е воден от един от най-успешните български колоездачи и трикратен победител в обиколката – Христо Зайков. В този отбор ще видим и трима български колоездачи, които също имат сериозни претенции за добро представяне – Мартин Маринов, Венцислав Венков и Николай Дянков.

От чуждестранните отбори най-силно впечатление прави полският Востер, който е традиционен участник в нашата обиколка, като в неговите редици ще видим победителя в Обиколката на България от 2020 г.  Патрик Стош както и  може би претендент номер едно за крайната победа Мачей Патерски. Той е и най-титулуваният колоездач от всички участници с множество победи и участия в състезания от световния Тур. През миналата година Патерски спечели и двудневното състезание По Стъпките на Римляните, което също е част от календара на световния колоездачен съюз и се проведе непосредствено след Обиколката на България в района на Разлог.

С интерес ще следим и представянето на младежките отбори на два от съставите в световния ПроТур – Астана и Едюкейшън Фърст Нипо, като и двата отбора са съставени от млади но изключително талантливи колоездачи.

За първи път от доста години насам в Обиколката ще участва и словенски отбор при това един от най-силните Адрия Мобайл. В този отбор ще видим 18 -годишния Мартин Юрик когото мнозина считат като следващата голяма звезда в словенското колоездене, като само преди два месеца той се  класира  на второ място в бягането по часовник на Националния Шампионат на Словения за мъже и на 44то място на световното първенство в същата дисциплина  при мъжете.

Традиционен участник в нашата обиколка е и унгарския отбор Епронекс. През последните две години Балаш Рожа успя да спечели наградата за най-активен състезател, а през тази година освен него в отбора е и колоездача от Южна Африка Байран Мунтън, който остави много добри впечатления със силното си каране в 68мата МКОБ.

Сред останалите отбори внимание заслужава и американския Ново- Нордиск. Главен спонсор на отбора е едноименната фармакологична фирма, която се е специализирала в продукти за превенция и борба с различните форми на диабет. За да покаже, че дори и спортисти с подобна форма на заболяване могат да участват в професионални състезания от най-висок ранг отборът е съставен изцяло от колоездачи страдащи от някаква форма на диабет.

В състезанието ще вземат участие и националните отбори на Сърбия и Македония.

Има състезатели от общо 28 държави:

 1. AUT
 2. BEL
 3. BIH
 4. BUL
 5. CAN
 6. CRO
 7. CZE
 8. ECU
 9. ESP
 10. FRA
 11. GBR
 12. GER
 13. GRN
 14. HUN
 15. ITA
 16. JPN
 17. KAZ
 18. MKD
 19. NED
 20. NZL
 21. POL
 22. ROU
 23. RSA
 24. SLO
 25. SRB
 26. SUI
 27. SVK
 28. USA