Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

Легендата Tour De France идва в България през юли 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Легендата TOUR DE FRANCE идва в България през юли 2023

L’Etape BULGARIA by Tour de France е готов да донесе едно незабравимо колоездачно състезание в района на Велинград тази година, съобщиха организаторите на Пресконференция днес.

На срещата с медиите бе уточнено, че L’Etape BULGARIA by Tour de France е масово любителско колоездачно състезание по правилата на големия Tour de France, насочено към всички, които обичат колоезденето и в частност шосейното колоездене. То е и за големите фенове на Тура, които всяка година неизменно следват кервана и следят под лупа изявите на най-силните колоездачи в света.

L’Etape BULGARIA се организира от Спортен клуб „София в Европа“ – лицензиран от Министерството на младежта и спорта, оторизиран от A.S.O. да проведе едноименното състезание в България, както и от  „Sport skills“ – агенция за събития, регистриран Туроператор, който ще отговаря за настаняването и логистиката по време на цялото събитие.

Състезанието ще се състои на 29 и 30 юли 2023 година с център Велинград и региона.

На 29 юли, събота са предвидени подгряващите събития с два старта без състезателен характер – Семейно и Детско каране. През деня участниците ще имат възможност да:
–    да посетят Музея на Tour de France, който обикновено се движи с кервана на Тура
–    да се снимат с Диди (Дяволът, който обикаля всеки етап на Tour de France) и нахъсва състезатели да дават по-добри резултати
–    да подкрепят и децата си в Детското състезание в централната част на града
–    да покарат заедно със семейството си (ще се състои Семейно каране без състезателен характер по затворен за движение маршрут из улиците на Велинград)
–    да се включат в активности на нашите партньори в изграденото Селище на събитието

На 30 юли, неделя L’Etape BULGARIA ще предложи на участниците два състезателни маршрута с различна дължина и трудност. Колоездачите от начинаещи до професионалисти ще могат да изберат един от двата маршрута с дължина 57 км и 102 км, в зависимост от спортната си форма. Тези маршрути са предварително проверени, одобрени и категоризирани от експертите на А.S.O. Информация за маршрутите с карта и подробности ще бъдат достъпни за разглеждане в сайта на състезанието https://bulgaria.letapebytourdefrance.com/

В неделя сутринта участниците ще бъдат подредени на стартовата решетка за неутрален старт като при професионалистите, състезателите ще дефилират по улиците на Велинград, а веднага след излизането от града ще бъде даден острият старт и началото на същинската надпревара.

Победители ще бъдат излъчени в 4 възрастови категории в двете дистанции при мъжете и жените. Всички маршрути ще тръгват от центъра на Велинград като се насочват на юг в дебрите на живописните Родопи по затворени за автомобилно движение пътища, както е по време на едно професионално състезание. Най-високата точка, която ще достигнат колоездачите е 1467 м надморска височина, като общата денивелация за дългата дистанция е над 2700 м.

Участниците в дългата дистанция при мъжете и жените ще спорят за спечелването на следните емблематични фланелки от Голямото състезание TOUR DE FRANCE:
Жълтата – най-желаната фланелка в света на колоезденето, символ на решителност и победа, за първите на финала мъж и жена
Зелената – символ на експлозивност и бързина, предназначена за най-добрия спринтьор (победителите мъж и жена в Спринтовата отсечка на трасето)
Бялата на червени точки – символизираща сила и издръжливост отвъд границите на разума е предназначена за Краля на Планината (КОМ – KingOfMountain) и Кралицата на Планината (QOM) в изкачванията
Бялата – символ на младежки дух и обещаващ характер за най-добър млад състезател отново мъж и жена

Регистрацията за участие в състезанието ще бъде отворена на 01 февруари 2023 г. в сайта на състезанието www.bulgaria.letapebytourdefrance.com

„Българската федерация по колоездене подкрепя изцяло инициативата. Това е един от най-прекрасните и живописни региони на България и съм сигурен, че участниците ще останат доволни, още повече, че самото състезание е придружено с редица съпътстващи събития. Убедени сме, че надпреварата ще спомогне за промотирането на България като колоездачна дестинация. Надявам се, чрез подобни инициативи един ден да докараме и професионалния Тур де Франс в България, тъй като вече съществува и такава опция,“ заяви председателят на Българска федерация по колоездене Драгомир Кузов.

Антоан Киер, представител на A.S.O. – фирмата организатор на събитието в България, допълни, че целта на този формат събитие се изразява в няколко направления:
– Популяризиране на колоезденето като достъпен и масов спорт
– Популяризирането на България като място за туризъм и добра възможност за колоездене
– Популяризирането на Велинград и Родопите като дестинация за туризъм и добро място за колоездене
– Популяризиране на марката Tour de France извън колоездачното общество
– Задълбочаване на връзката между марката Tour de France и нейните фенове по цял свят, превръщането й в една икона на колоезденето

„Градската управа и кметът на Велинград подкрепят това събитие, което със сигурност ще спомогне повече хора да се докоснат до красотите и потенциала на „Спа-столицата на Балканите“, заяви Цвета Спасова – представител на Община Велинград, домакин на събитието. На срещата с медиите присъстваха още Даниел Дуков – организатор на L’Etape BULGARIA by Tour de France, както и Иван Вичев – представител на „Sport skills“, агенцията за организиране на събития.

Специалната награда от А.S.O към участниците е:
Първите трима в класирането на дългата дистанция за мъже и жени в L’Etape BULGARIA by Tour de France ще получат безплатно участие по един от оригиналните етапи на Tour de France през 2024 г., който ще бъде обявен при представянето на TDF 2024 тази година. Всички регистрирали се участници в L’Etape by Tour de France от всички държави ще могат да се регистрират с предимство за този етап през 2024 г. Тазгодишният L’Etape du Tour 2023 във Франция например ще се проведе на 9 юли и ще събере на старт шампионите от различните държави, участници в етапите от други страни, както и любителите на Обиколката. На старт това лято ще се съберат около 16 000 колоездачи, които ще предизвикат себе си по 152 км трасе с 4100 м денивелация между Анемас (Annemasse) и Морзин (Morzine), по този маршрут само няколко дни по-късно ще премине 14-ият етап от Тура.

Какво е L’Etape by Tour de France
L’Etape by Tour de France е световен лидер в колоездачните събития от масов характер, като събитията се провеждат в 21 държави през 2021 година и 26 през 2022 г.
Когато Анри Дегранж създава Тура през 1903 год. не си е представял, че ще го превърне в едно голямо състезание по колоездене. Също не си е и представял, че любители колоездачи ще имат шанса да карат по маршрут на Тура и да се докоснат до легендата Tour de France.
Всичко това става факт през 1993 год. в Пиренеите. Организаторите на Tour de France отварят маршрута между По и Тарб, за да позволят на аматьорите да се състезават по същия път като професионалистите, но в друг ден. От 2011 год. тази страст вече става достъпна за международната колездачна общност като се организират етапи по правилата на Tour de France в повече от 26 държави досега.
L’Étape от Tour de France предлага възможността на любителите на колоезденето да се състезават и да карат етап от Тур дьо Франс на собствена територия в своята държава. Марката Tour de France е най-разпознаваемо годишно спортно събитие в света и е премиум марката на колоезденето.

Относно A.S.O.
A.S.O. е световен лидер в организирането на велосипедни състезания със 100 дни състезания всяка година. Глобализацията на колоезденето е една от основните му области на развитие. Организатор е на най-големите колоездачни събития в Европа и света: Tour de France,  La Vuelta, Paris – Roubaix, Paris – Nice, Flèche Wallonne, Tour of OMAN, Artic race of Norway, в бяганията – на Schneider Marathon de Paris, в триатлона – на Garmin Triathlon de Paris и не на последно място – на емблематичното Рали Dakar.

––
Видео за събитието можете да намерите на следния линк: https://www.youtube.com/channel/UC1ah0BksJHUJAyTQEXFOwLg