Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

Кои отбори ще участват на 68-та колоездачна обиколка на България?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

По-малко от седмица остава до началото на 68-ата МКОБ и е време да ви представим и главните действащи лица. Според предварителните заявки на старт ще застанат 150 колоездачи от 25 отбора. За интереса към нашата колоездачна обиколка говори и фактът, че Българската Федерация по Колоездене трябваше да избере от над 90 заявки от отбори желаещи да участват в състезанието. Със стартов номер едно ще бъде миналогодишният победител в Обиколката на България полският колоездач Patryk Stosz от отбора на Voster ATS Team. Естествено амбицията на Stosz е отново да спечели състезанието, но за разлика от миналата година когато етапите бяха предимно равнинни, тазгодишното трасе дава предимство на „катерачите“ и това прави задачата му доста по-трудна. От тези, които ще видим на старт внимание заслужава италианският отбор Bardiani CSF Faizanè, който е с Про Континентален статут и редовен участник в колоездачната обиколка на Италия. От заявката която са изпратили задължително трябва да се посочи Mirco Maestri, който има 4 участия в Джирото, като през тази година има и победа в Голямата Награда на Словения. `

В 68-ата МКОБ ще видим и два отбора – Vino-Astana и Alpecin-Fenix, които се явяват развиващите състави на двата участника в световния Про Тур. В състава на Alpecin-Fenix на старт ще видим и състезателя с най-предно класиране в ранглистата на Световния Колоездачен Съюз – Guillaume Van Keirsbulck. В своята дългогодишна кариера той се е състезавал за отбори от световния Про Тур като Omega Pharma–Quick-Step, Etixx – Quick-Step Pro Cycling Team и CCC.

Сред останалите участници няма как да не отбележим и това на настоящия Румънски министър на младежта и спорта Carol-Eduard Novak. Той е параолимпийски шампион от игрите в Лондон през 2012 г. в дистанцията 4 км индивидуално преследване като поставя и световен рекорд в дисциплината с постижение от 4 мин 41 сек. През същата година два месеца по-рано той печели общия старт на шосе в шампионата на Румъния за мъже. През 2008 г. на параолимпийските игри в Пекин печели сребърен медал в общия старт на шосе. През 2009 г. основава колоездачен клуб Tuşnad Cycling Team, който от 2018 г. вече е преименуван на Team Novak.

Сред останалите отбори внимание заслужава и американския Novo Nordisk. Главен спонсор на отбора е едноименната фармакологична фирма която се е специализирала в продукти за превенция и борба с различните форми на диабет. За да покаже, че дори и спортисти с подобна форма на заболяване могат да участват в професионални състезания от най-висок ранг отборът е съставен изцяло от колоездачи страдащи от някаква форма на диабет.

В състезанието ще вземат участие и шест български отбора – Blue Rocks, CC Nessebar Shockblaze, Цар Симеон – Левски, Хемус 1896-Верея, Омега, Долчини-Варна. За съжаление шансовете за краен успех на някой от нашите колоездачи са много ограничени, но сред тях трябва да споменем победителя в Обиколката от 2007 г. Евгени Балев от отбора на Blue Rocks, който макар и на 45 години ще стартира за поред път в най – голямото колоездачно събитие в България. На старт ще видим и настоящите шампиони на България при младежите до 23 г. – Мартин Папанов победител в общия старт и Петър Димитров в индивидуалното бягане по часовник – като и двамата са част от отбора на Несебър.

Остава да си пожелаем една интересна и вълнуваща обиколка изпъстрена с оспорвани етапи и множество запомнящи се моменти.