Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

Изборът на Драгомир Кузов в УС на UEC е признание за българското колоездене

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Безспорен успех за българското колоездене е изборът на президента на Българската федерация по колоездене (БФК) Драгомир Кузов в Европейския колоездачен съюз (UEC). На 6 март т. г. на конгреса на Европейската централа той получи доверието на делегати от 50 национални федерации и бе избран за член на Управителния съвет. Така за първи път има българин в структурата на UEC.

„Изборът ми е признание за българското колоездене. За кратко време, само за няколко месеца, бяха забелязани усилията на БФК за възвръщане имиджа на този спорт у нас. През юли 2020 г. успяхме да проведем Международната Обиколка на България, а през ноември бяхме домакин в Пловдив на Европейското първенство по колоездене на писта – елит, за което получихме висока оценка от Европа. Динамиката в нашия спорт е голяма и ние положихме усилия да бъдем на ниво. А това показва и още, че UEC ни разпознава като партньор за развитието и популяризирането на колоезденето“, коментира изборът си Драгомир Кузов.

Успехът на родното колоездене идва само 4 месеца, след като БФК бе приета за равноправен член на Международния колоездачен съюз (UCI) – 5 ноември 2020 г. След фалита на Българския колоездачен съюз през 2018 г. Драгомир Кузов и съмишлениците му създадоха БФК и работиха усилено за възвръщането на родното колоездене на европейската и международна карта.

В 6-членния Управителен орган на Европейския колоездачен съюз (UEC) българинът е редом до Alexander Gusyatnikov (Русия), Henrik Jess Jensen (Дания), Delmino Albano Pereira (Португалия), Katarina Jakubova (Словакия) и Natallia Tsylinskaya (Беларус).

При гласуването президентът на БФК изпревари кандидати от Англия, Германия, Холандия, Чехия, Словения и Украйна.

На конгресът на 6 март т. г., който се проведе онлайн и участваха делегати на 50 национални федерации, досегашният секретар на UEC Enrico Della Casa бе избран за президент на UEC за мандата 2021 – 2025.

„Управлението на UEC в такива безпрецедентни времена е предизвикателство, което изисква ангажираност и информираност. През последните осем години като генерален секретар, благодарение на бившите президенти, David Lappartient и Rocco Cattaneo и Управителните комитети, инициирахме основен план за развитие, давайки на UEC нов, модерен и организиран имидж, което днес го прави една от най-важните и признати организации в европейския спорт“, коментира след избора си Enrico Della Casa. Той допълва, че в дейността на 50-те национални федерации, представени в Европейския колоездачен съюз, във фокуса са състезателите и младите хора.

А БФК за краткото си съществуване доказа, че вече възвръща силата и популярността на родното колоездене, и през февруари т. г. за първи път в историята на този спорт у нас се проведе Зимен шампионат на писта за всички възрасти в Пловдив. Предстои ни много интересен спортен календар. За повече информация следете уебсайта на БФК: https://bgcf.bg/ и официалната Facebook страница: https://www.facebook.com/bgcyclingfederation1/