Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

Изабела Янкова донесе първия медал на България от Световна купа в спускането

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Възпитаничката на „Райдърс Юнайтед“ спечели бронз при девойките в спускането на Mercedes-Benz UCI MTB World Cup в Леоганг.

България се нареди сред световните сили в планинското колоездене – МТБ. Исторически успех постигна 17-годишната Изабела Янкова, която спечели бронзов медал на състезанието по МТБ в дисциплината спускане, девойки (Women Junior), в I кръг на Световната купа – 2021  Mercedes-Benz UCI MTB World Cup в Леоганг, Австрия. За първи път български колоездач печели медал от Световна купа (UCI WORLD CUP).

Бронзовият медал на 17-годишната ученичка от Тетевен е пробив в световното колоездене и исторически успех за България, коментира директорът на „Райдърс Юнайтед“ и член на УС на БФК Данаил Ангелов.

Още в квалификациите в петък Изабела даде сериозна заявка за подиума в спускането в байкпарка в Леоганг. Тя влезе на финала, в битката за медалите с второ време.

Днес българката показа изключителна издръжливост и концентрация. Стартира амбицирана за златото, но падане я отдалечи от триумфа. По 3,5-километровото трасе има 4 междинни контроли. И на трите тя е водила на съперничките си с 5 – 6 секунди. След падането успява бързо да се концентрира и продължава по трасето в битката за медал.

Победителка при девойките стана австрийската състезателка София Гутохърл, втора е Леона Перини от Франция и само на 4,3 сек. е Изабела Янкова.

17-годишната ученичка от Тетевен дебютира в състезание в МТБ когато е на 13 в клуба на „Райдърс Юнайтед“. През изминалите 4 години тя има пълната подкрепа на клуба и на семейството си и това й позволява изцяло да се отдаде на тренировките и подготовката за голямото колоездене. В понеделник Изабела се завръща в България, има само два дни почивка и в четвъртък трябва да е на тренировки на Пампорово.