Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

Етапи – 70. колоездачна обиколка на България

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

До началото на юбилейната 70та международна колоездачна обиколка на България остава по-малко от месец и обикновено най-често задаваните въпроси от феновете са: кога ще се проведе, какъв е маршрутът на обиколката, колко етапа ще включва, кои височини ще бъдат изкачвани, ще има ли етап по часовник.

Обиколката ще стартира на 26ти Август в София и за първи път в своята история ще финишира в Шумен на 31ви Август. Ще бъдат изминати  общо около 705 състезателни километра, които са разпределени в  пролог, 2 полу етапа и 4 етапа с общ старт.

 

Официалното откриване на обиколката ще се проведе на 26ти Август от 16.45 пред Храм – Паметника СВ. Александър Невски, а веднага след това ще бъдат представени и всички отбори и участници в 70тата Международна колоездачна обиколка на България. Прологът с дължина от 1 км ще стартира в 18 ч. като всички колоездачи ще стартират през минута, а последният състезател се очаква да финишира около 19 ч. Това зрелищно начало ще даде възможност на всички зрители да се запознаят с участниците в обиколката и да станат свидетели на първият носител на Жълтата фланелка като лидер в състезанието.

За разлика от предишните три издания, в които първият етап бе до Пловдив и не предлагаше сериозни височини за преодоляване, тази година обиколката ще се завърже още през първия състезателен ден с два относително тежки полу етапа включващи общо 5 премии за катерачи включително и най-сериозната височина в обиколката – Беклемето. Идеята в организацията е много оригинална защото вместо два полу-етапа можеше да се направи стандартен цял етап от София до Троян, тъй като общата дистанция е само 160км. Но кратките етапи са винаги по-интензивни и предлагат много по-голяма активност и възможност за по-разностранни тактически действия.  И за да бъде възела заплетен напълно, вторият етап също предвижда финал след спускане от емблематичната височина Шипка.

 

Официалният старт на състезанието ще бъде даден на 27ми Август на ул. Гурко пред Националния стадион Васил Левски в София в 09.15, след което колоездачите ще потеглят по етап 1А София – Пирдоп с дължина от 70.2км. Това е първият полу-етап за деня, който вклюва общо 3 премии за катерачи – две от трета кагегория и една от втора, като безспорно височината Гълъбец е най-сериозното изпитание и именно там може би ще станем свидетели на първите по-сериозни атаки от страна на главните претенденти за крайната победа. Специална премия ще има в с. Саранци където ще бъде отбелязан 90 000 хил. километър в историята на Обиколката на България. Предвидена е и премия за активност която е само на 8км преди финала.

Вторият полу-етап е от Пирдоп до Троян с дължина от 88.9км. Още от самия старт участниците започват изкачването  на височината Козница от втора категория, а малко след това е и основното изпитание в цялата обиколка – височината Беклемето. За разлика от предишните години когато Беклемето бе атакувано след равнинни километри, сега освен с 23км изкачване със среден наклон от 6 процента колоездачите трябва да се справят и с натрупаната умора от предишните интензивни километри. Не трябва да се подценява и спускането към Троян особено, ако вали или настилката е мокра. И в този полу-етап, както и в първия за деня от изключително значение ще бъде работата не само на главните претенденти, а и как техните отбори ще успеят да осигурят всички необходи условия за успешна атака.

Вторият етап Троян – Казънлък е 108.3 км и ще започне пред сградата на Община Троян в 14.30ч като финалът пред хотел „Казънлък“ се очаква да бъде около 17ч. Любопитното в този етап e, че състезателите няма да преминат през центъра на Габрово, а ще се използва новият околовръстен път за да се атакува емблематичната височина Шипка с дължина от 13км и е от първа категория. Отново както и в предишния етап ключово ще бъде и умението на колоездачите да спускат на границата на разумния риск. В етапа е включена и премия за активност на 22ия километър в Градница.

Третият етап Казанлък – Бургас е най-дългият в обиколката с дължина от 180.5км. Стартът на етапа е предвиден за 12.55ч пред сградата на община Казанлък, а финалът в Бургас пред сградата на общината се очаква около 17ч.  Макар на пръв поглед единственото предизвикателство пред участниците в обиколката да са километрите, то не трябва да се подценява възможността за страничен вятър около Сливен. В предишните две години природата бе милостива и не затрудни колоездачите, но ако тази година такъв вятър се появи има предпоставки за образуване на ветрила и да станем свидетели на дълго преследване, а това без никакво съмнение може да се превърне във възловия етап в обиколката. Ако природата отново е милостива ще станем свидетели на битка между типичните спринтьори в отделните отбори. Предвиден е един премиен спринт в Айтос.

Четвъртият етап е от Бургас до Сливен с дължина от 114км. Стартът е предвиден за 14.15ч от Морска гара Бургас, а финалът се очаква около 17ч пред сградата на общината в Сливен. И в този етап единственото възможно препятствие за колоездачите е евентуален страничен вятър от разклона Петолъчката до Сливен. Ако такъв вятър не се появи отново спринтьорите ще имат главната дума. Премията за активност в този етап е в Карнобат.

Последният 5ти етап е Сливен – Шумен с дължина 128,4км. Стартът е предвиден за 12.45 пред сградата на община Сливен, а финалът на обиколката за първи път в нейната историята ще бъде в Шумен. Очаква се състезателите да финишират пред сградата на община Шумен около 16.30ч.  Още от самия старт колоездачите трябва да се справят с изкачването на Карандила, което е с дължина от 12км и е от първа категория. В следващите 50-60 км терена е вълнообразен и предоставя много  възможности за атаки и разкъсване на групата. Последното преминаване на Стара планина ще бъде през Котленския проход, като това е и последната премия за катерачи. Предвиден е и един спринт за активност в Котел.

Бонификациите, които са предвидени са следните:10, 6 и 4 сек. за първо, второ и трето място в отделните етапи. Предвидени са и следните класирания: Главно индивидуално, най-добър катерач, най-активен състезател, най-добре представил се състезател до 23г.,  както и отборно класиране.

Ако трябва да обобщим трасето на 70-тата международна колоездачна обиколка на България е, че то е нетрадиционно до голяма степен провокативно и интригуващо. Общо три преминавания през Стара планина с изкачване на двете най-емблематични височини – Беклемето и Шипка. Остава единствено всички тези фактори да спомогнат за една наистина вълнуваща и изпъстрена с множество интересни моменти колоездачна обиколка на България.

И накрая на всяка цена трябва с огромна благодарност да споменем и нашите партньори и спонсори, без чиято помощ провеждането на юбилейната 70-та Колоездачна Обиколка на България би било невъзможно.

 

efbet
Метарекс Оод