Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

BMX

BMX

Велосипедният мотокрос (на английски : Bicycle Moto Cross), по-известен със съкращението BMX, е дисциплина от колоездачния спорт, възникнала в САЩ в края на 1960-те год. През 1977 г. е създадена Американската велосипедна асоциация като национална организация за разрастващия се спорт. Международната федерация по BMX е основана през април 1981 г. Първият световен шампионат се състои през 1982 г. BMX е включен в официалните дисциплини на Международния колоездачен съюз от януари 1993г.

BMX

Детският BMX днес е сред главните събития на годишните летни X Games, а най-малката възрастова група в Олимпийския BMX започва едва на 4 години.

През 2003 г. Международният олимпийски комитет включва BMX сред олимпийските спортни дисциплини за Летните олимпийски игри в Пекин , Китай през 2008 г. Морис Стромберг, Латвия и Анн-Каролин Чаусон, Франция са обявени за първите олимпийски шампиони по BMX съответно за мъже и жени. Едно от най-посетените събития на Игрите през 2012 в Лондон бе именно надпреварата в дисциплината BMX.

Изграждането на трасе за Олимпийски БМХ в България е жизнено важно за развитието на колоездачния спорт във всички негови дисциплини и направления. Една от основните цели на БФК е в най-кратки срокове България да разполага с такова трасе.

BMX

Друго направление в БМХ е така нареченият „Фрийстайл“, който официално стана олимпийска дисциплина. И тук планираме да положим необходимите усилия, за да може да развием това така популярно и лесно достъпно течение в колоезденето.