Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

Спорт за отдих

Спорт за отдих Колоезденето е един от най-популярните спортове, който дава невероятно и същевременно естествено усещане за свобода и движение. То е чудесен начин хора на различна възраст да се заредят с адреналин, да пътуват или да се доближат до природата. Колоезденето е възможно най-близко до перфектната физическа активност и начин да се поддържа отлична форма и здраво тяло. Колелото може да се използва за туризъм или просто за разходка с приятели и разбира се като начин за придвижване из града. Необходимо е притежанието на подходящ велосипед и добра екипировка, която гарантира безопасността на практикуващите. Колелото трябва да бъде удобно и да бъде настроено според физиката на човека, за да се избегне дискомфорта и бързата умора. Важно е също и какъв е размера и типа на велосипеда.
Деца с велосипеди
Карането на колело е със сигурност едно от първите неща, с които се занимава едно дете. Още на две годишна възраст детето може да кара колело, но без педали, което се нарича „баланс байк“. На него малчуганът интуитивно и бързо се учи да запази равновесие на две гуми. Следващата стъпка на подрастващото дете, което вече кара колело с педали, е да се раздели с помощните колела. Важно е да се знае, че малките деца все още нямат достатъчно координация и е по-трудно да запазят баланс.
Съществуват много видове колоездене – шосейно, пистово, кроскънтри, планинско, каране по часовник, фрирайд, стрийт, форкрос, маратонско и други, като всички те се практикуват както на професионален, така и на любителски принцип, с цел отдих и забавление.
В последните десетилетия колоезденето става все по-разнообразно и е от спортовете, които претърпяват бързо развитие. Каквито и емоции да предпочитат хората, велосипедът е занимание, в което има за всекиго по нещо.