Добре дошли в обновения сайт на Българска Федерация по Колоездене.

Планинско колоездене

Планинско колоездене (МТБ)
Спорт с велосипеди, който се практикува по неравен или планински терен, като се използват специални планински велосипеди с усилени рамки и подобрения, позволяващи преминаването на естествени или изкуствено направени препятствия.
Планинското колоездене като цяло може да бъде разделено на няколко основни категории и дисциплини: Крос Кънтри Олимпик (XCО), Крос Кънтри Маратон (XCМ), Крос Кънтри Елиминатор (XCЕ), Спускане (DHI), Ендуро (ЕND), 4 Крос (4Х), Фрийрайд/ Слоупстайл/ Пъмп трак.


Крос Кънтри Олимпик (XCО)
XCO
Олимпийската дисциплина в планинското колоездене. Представлява комбинация от спускания и изкачвания по пресечен терен, в кръгов маршрут, с предварително определен брой обиколки, в зависимост от възрастовата категория. Целта на велосипедистите е да преминат всички обиколки за възможно най-кратко време. Възрастовите категории започват от 12 години.


Крос Кънтри Маратон (XCМ)
XCM
Дисциплина, в която колоездачите имат за цел да преминат маршрут с дължина от над 60 километра през пресечен терен в комбинация със спускания и изкачвания. Велосипедистите се състезават за време. Печели този с най-добро време. Възрастовите категории започват от 18 години.


Крос Кънтри Елиминатор (XCЕ)
XCE
Представлява състезание за време, с по-къс маршрут и с множество изкуствени и естествени препятствия. Много често в трасето се използват и елементи от градската среда, като стълби, бордюри и т.н. Възрастовите категории започват от 18 години.


Спускане (DHI)
DHI
Една от най-популярните дисциплини в планинското колоездене. Представлява спускане през пресечен терен с естествени и изкуствени препятствия по определен маршрут за време. Велосипедистите използват помощни средства за извозване до старта, като лифтове или организиран автомобилен транспорт и се състезават по специално изработени трасета с дължина между 1,5 и 4 километра. Възрастовите категории започват от 12 години.


Ендуро (ЕND)
END
Е сравнително нова дисциплина в планинското колоездене и представлява комбинация от спускане на етапи, като велосипедистите се състезават за най-добро общо сумарно време от всички етапи. Името на дисциплината подсказва висока издържливост, тъй като придвижването между етапите става на собствен ход. Възрастовите категории започват от 14 години.


4 Крос (4Х)
4Х
Представлява състезание с пряка елиминация по специални изработено трасе с множество скокове и виражи. Велосипедистите стартират по четирима. Възрастовите категории започват от 14 години.


Фрийрайд/ Слоупстайл/ Пъмп трак
FreeRide
Това са така наречените фрийрайд и фрийстайл дисциплини в планинското колоездене. Фрийрайдът представлява спускане през пресечен терен без подготвено трасе. Оценява се комбинация от пет елемента сред които най-важна е комбинацията от избор на линия и използването на различни трикове. Слоупстайлът представлява състезание по предварително подготвено трасе с множество скокове и бабуни. Оценява се нивото на фрийстайл триковете и тяхната последователност. Пъмп трак състезанията представляват надпревара за време, без използване на верига по кръгово трасе с множество бабуни и изкуствени препятствия.